Angulo Arquitectura

NCCA

Competition
Moscow

The site is located near the center of Moscow, between two of the radial streets, northwest of the city: Khodynskoye Pole, named for the first time in 1389 when Dmitry Donskoy was left to his son Prince Yury Dmitrievich as legacy.

Since then this place has been the scene of various historical events, emplacement of Russian art, craft or industry exhibitions, and the first airfield in Moscow, which remained in use until 2003. After its closure, the construction of an Aviation Museum was projected, but finally it was not carried out.

Nowadays the place is preparing to be a large park, surrounded by housing and services majestic buildings, where the NCCA Moscow will stand as a main character.

The plot has two distinct faces: one looking forward to the park, and a back, protected by a large commercial building. Between the park and the site lies a traffic road, physically separating both.

Concept

The volume of the building stems from basic geometric shapes, the essence of Russian Suprematism, which solves the problem of the place.

It’s chosen to pose the building on a base to raise it above the initial level, thus achieving more prominence than the scale of the site provides to it on the environment.
The slender vertical volume, takes screen shape against the large park, which will interact with the audience that surrounds it serving of attraction point towards the building. Its skin becomes concave, and with this gesture, it seems to approach the audience at the square.

The square is the transition element from outside to inside, from the park to the NCCA, the outdoor space where you can hold a variety of events related to contemporary art, directly related to the inner boulevard shaped in the atrium.
Behind the big screen showrooms are hidden, collecting applications with more space needs. These volumes lose the rigidity of its predecessor to conform to the northern boundary of the site, generating interstitial spaces that enrich the user visit.

Sustainability

Passiv hause:
The aim of pasivhause standard is energy and resource efficiency, and application of a
construction system for the reduction of energy requirements of heating and cooling of
buildings by up to 75%.
Its proposed a well insulated facade, with an effective monitoring of unwanted air
infiltration and a controlled mechanical ventilation system with heat recovery.
Cross ventilation: On the back side of the screen, is generated an airflow that
contributes to the building air conditioning.
Cross ventilation in buildings allows a passive cooling and reduces the reliance on
air-conditioning. The cross ventilation principle is, like all Natural Ventilation
principles, based on the requirement of ensuring a fresh and comfortable indoor
climate. This is done with minimal energy consumption and at low cost.

Management

Its square takes us above the path of traffic road limiting solar, to introduce us trough the interstice that is under the vertical volume, as if it were a giant door, giving way to bright atrium -boulevard . This is the heart of the building, the starting point that will lead us to our journey on the way of large exhibition space, as spectators who enjoy the auditorium, as attentive audience in the conference rooms, etc. In short, this is a space for interaction between people and art, in all its wide range.

The exhibition halls and main auditorium are located in volumes hidden behind the screen-building. And it is this which includes the remaining more public program in its lower floors, and the residential and administration private spaces in the higher floors, which will have independent access from the first floor.

Location

Xperiences

The large screen, tribute to the seventh art, attracts all eyes around the park that precedes it, as behind it is developed the program of the New Center for Contemporary Art in Moscow, NCCA Moscow.